Een aanhangwagen voor uw auto ? Denk aan uw rijbewijs!

1 januari 2018

Een aanhangwagen is een praktisch hulpmiddel en altijd handig om te gebruiken bij het onderhoud van de tuin, werkzaamheden of om op vakantie te gaan. Maar wist u dat het gebruik van een aanhanger op de openbare weg onderhevig is aan een specifieke reglementering in België?

U dacht dat het halen van uw rijbewijs slecht een vage en slechte herinnering is. Helaas, afhankelijk van het gewicht van de aanhangwagen moet u misschien opnieuw uw rijbwewijs halen!

U wilt met een voertuig van categorie B een aanhangwagen trekken, dan zijn er vier scenario’s mogelijk:

  • U wilt een aanhangwagen trekken waarvan de M.T.M. (Maximaal Toegelaten Massa) minder dan 750 kg bedraagt, dan volstaat een klassiek rijbewijs B.
  • U wilt een aanhangwagen trekken waarvan de M.T.M. meer dan 750 kg is, maar de totale M.T.M. van de combinatie (auto + aanhangwagen) is niet meer dan 3500 kg, dan volstaat een klassiek rijbewijs B.
  • Als de totale M.T.M van de combinatie meer bedraagt dan 3500 kg, maar de 4250 kg niet overschrijdt, is de “code 96” op het rijbewijs B vereist, hetgeen u verkrijgt na het volgen van een praktijkopleiding en het afleggen van een praktijkexamen.
  • Rijbewijs B+E is vereist voor het samenstellen van een trekkend voertuig van de categorie B met een aanhangwagen met een totale M.T.M. van ten hoogste 3500 kg, hetgeen u verkrijgt na het volgen van een praktijkopleiding en het afleggen van een praktijkexamen.

 

Indien u zwaardere aanhangers wenst te trekken, dan moet u denken aan een vrachtwagen rijbwijs !

 

Bron:

http://goca.be/index.php/fr/p/nouvelle-reglementation-BE

Share on