Banden… veel meer dan een stukje rubber

1 april 2019

Het belang van goede banden wordt vaak onderschat en toch zijn ze veel meer dan alleen maar een stukje zwarte rubber. Banden spelen een fundamentele rol: ze zijn letterlijk het enige contact tussen het wiel (uw voertuig) en het wegdek (zie ons artikel “Rijden op een nat wegdek”). Bandenfabrikanten zijn continue bezig met het verbeteren van de bandenprestatie, waaronder ook grip op het wegdek, minder geluidsproductie, maar ook de rolweerstand (teneinde het brandstofverbruik te beperken).

 

Alle nieuwe banden die in Europa verkocht worden, moeten voorzien zijn van een labelsticker. Dit label geeft u informatie over grip op nat wegdek, brandstofefficiëntie en extern afrolgeluid.

 

                                                                                                         

Belang van de juiste bandenspanning

De band is een geperfectioneerd product. Het is dus heel belangrijk om de geschikte banden te kiezen maar ook de juiste bandenspanning. Een optimale bandenspanning zorgt er namelijk voor dat de maximale remweg verkort wordt als er onverwacht geremd moet worden (reactietijd + remtijd).

Goede banden hebben ook grote invloed op het brandstofverbruik (zie artikel “Vermijd extra brandstofverbruik”). Bij elke wielomwenteling genereert het contact met het wegdek en de banden een weerstand die het voertuig vertragen. Een goede bandenspanning en een band aangepast aan uw voertuig zorgen dus voor een optimale rolweerstand.

De juiste spanning staat vermeld op de sticker aan de binnenkant van het bestuurdersportier of op de brandstofklep, maar ook in de gebruikershandleiding van uw voertuig.
Regelmatig de bandenspanning controleren zorgt voor extra veiligheid, comfort maar ook lager brandstofverbruik. In modernere voertuigen zitten er tegenwoordig sensoren die continue de bandenspanning controleren. Vergeet niet het systeem te resetten bij elke controle van de bandenspanning (check de gebruikershandleiding van uw voertuig).

 

 

 

 

 

 

 

 

Van banden wisselen : hoe, wanneer en waarom?

Let op : de wetgeving bepaalt dat u verplicht bent om dezelfde banden te plaatsen op elke as (merk, type, structuur en snelheidsindex). Bovendien moeten de banden voldoen aan de normen zoals bepaald door de autofabrikant. Het beste advies is uiteraard 4 banden van het hetzelfde type te monteren. En als de voorbanden versleten zijn, stap van het idee af deze om te wisselen met de achterbanden. Denk aan uw veiligheid en vervang ze gewoon door nieuwe banden.

En nu we het over banden hebben, we bevinden ons in een overgangsperiode. Als u nog met winterbanden rijdt, vervang ze nu door zomerbanden, want winterbanden zullen aanzienlijk sneller slijten bij temperaturen boven de 7°C (net zoals ze beter presteren bij temperaturen onder de 7°C).

Waarschuwing: Winterbanden zijn niet verplicht. Winterbanden zijn het hele jaar toegestaan op voorwaarde dat de snelheidsindex niet lager ligt dan de banden zoals in de door de fabrikant opgegeven voorwaarden. Indien de winterbanden een lagere snelheidsindex hebben (dan de gewone band), dan mag u er alleen mee rijden tussen 1 oktober tot 30 april en moet u een sticker met de toegestane maximumsnelheid aanbrengen op het dashboard of een goed zichtbare plek voor de bestuurder.

 

Wij komen later terug op het belang van de banden. In een volgend artikel zullen we het hebben over het belang van het monteren van winterbanden. Hoe werken ze ? Wat is het voordeel van het rijden met winter- en zomerbanden ? En wat betekent dit voor mijn portemonnee, voordeel of nadeel ? Maar dat over een aantal maanden, laten we nu eerst genieten van het mooie weer.

 

Artikel geschreven in samenwerking met Peugeot Driving Academy.

 

Share on

Contact us

Bent u geïnteresseerd in één van onze voorstellen? Neem contact met ons op!

ENGIE Fleet vous propose les meilleures…

EQUANS FLEET VOUS OFFRE LES SOLUTIONS LES PLUS ADAPTEES A VOTRE DEMANDE EN TERMES D’EMPREINTE ECOLOGIQUE ET FOURNIT UNE GESTION DE FLOTTE AU SEIN DE VOTRE ENTREPRISE

EQUANS Fleet beheert uw vloot…

EQUANS Fleet manages the fleet throughout its life

Hetgeen jaarlijks neerkomt op*

5.000 cars

1.461 orders

1.473 claims

10.000 fuel cards

11.000 fines

1.392.000 billing lines

* Updated October 2021

Contact us

Contactinformatie / formulier

aanbiedingen

...

Tips en trucs

Hier zijn we

  📍 Chaussée de Tubize 489, 1420 Braine-l’Alleud

☎️ 02/389.23.90

📧 info.fleet.be@engie.com

Maandag → donderdag: 8:00 tot 17:00 uur
Vrijdag: 8:00 tot 12:00 uur en 13:00 tot 16:00 uur

🗓️ Gesloten op:

❌ Vrijdag 1 januari 2021

❌ Maandag 5 april 2021

❌ Zaterdag 1 mei 2021

❌ Donderdag 13 mei 2021

❌ Vrijdag 14 mei 2021

❌ Maandag 24 mei 2021

❌ Woensdag 21 juli 2021

❌ Zondag 15 augustus 2021

❌ Maandag 1 november 2021

❌ Donderdag 11 november 2021

❌ Vrijdag 12 november 2021

❌ Zaterdag 25 december 2021

❌ Maandag 27 december 2021Location

Gedachten